• Nataša Kelšin

OJOJ, POPACKALA SEM SI NAJLJUBŠO OBLEKO

Od nekdaj me je bilo strah nositi bele obleke, ker priznam, da nisem ravno najbolj "damske" sorte in potem se kaj hitro zgodi, da se popackam. Potem pa ne vem kako naj ta madež spravim stran. Včasih kljub vsem uporabljenim sredstvom madež ostane... ali pa se ob ponovnem pranju spet pojavi. In če mi je ta kos obleke, pa ne samo obleke, brisače, posteljnine, pogrinjkov pri srcu, pa da je bil ta kos še drag... potem je kombinacija zmagovalna. Ali ta kos obstane v omari, pa ga uporabljam samo za posebne priložnosti in sem cel dan v krču, gledam kdaj se bom popackala, kdaj bo kapnilo rdeče vino na prekrasen slavnostni pogrinjek in dejansko ne uživam v tistem, kar sem kupila ravno s tem namenom.Zanimiv paradoks, kajne :) Takšni smo ljudje, malce čudni. Kot veste, me je pot pripeljala do zdaj moje najljubše tkanine - LANU. Kljub temu, da sem prebrala, da je LAN odporen na madeže, temu nekako nisem verjela. Neverjetno se mi zdi dejstvo, da bi se moja obleka kar sama očistila....dddd...ja pa jade :) In tako sem še vedno pogrinjek imela raje v omari oziroma ga pospravila na varno ob čisto "navadnem" kosilu... dokler nisem nekega dne rekla...draga moja...nič, moraš probati, če to res drži.


Pa je padla najprej zmrznjena borovnica na bel lanen pogrinjek. Uf, cmok v grlu, otroka bi najraje nahrulila..pa sem rekla nič, gremo. Pogrinjek dol, ga odnesem v kopalnico, razmišljam kaj naj naredim in si rečem, nič, daj ga samo v pralni stroj. In to storim, dodam samo prašek, stroj obrnem na 30 stopinj in grem. Čakam.. čakam... minute tečejo počasi. Priznam, zelo sem firbčna. In... mine 53 minut, stroj zapiska, mene ponese v kopalnico. Bila sem nejeverni Tomaž. Odprem vrata stroja...vzamem pogrinjek ven.. in..kje je madež. Ni ga..aaaa in jaz tega nisem dokumentirala. Torej to pomeni, da lahko nosim mojo belo obleko brez strahu, da jo bom permanentno popackala, resno. A res? A čisto zares? Jupiiiiiiiii.


No in sem se opogumila in se nekaj naučila - stvar sem tudi dokumentirala, tralala. Smo v času sončnih krem, katere hočeš nočeš puščajo madeže. In tako jaz namažem mojo najmlajšo hči s tako fino mastno kremo, si operem roke ter obrišem v belo brisačo. Veste o čem govorim... Seveda, te kreme se zlepa ne sperejo. Aaaaaa. In spet pride v mene, joj noooo adijo brisača. Pa se spomni na izkušnjo s pogrinjkom. Kje je telefon....slikat moram. Ha, zdaj vam bom pa pokazala. In slikam. Rumen madežod kreme za sončenje na lepi beli laneni brisači (še to omenim, da je bila ravno sveže oprana :))


Kakšno presenečenje, po pranju na 30 stopinj in samo z malo dozo praška za perilo (brez belila!!! in brez sredstev za odstranjevanje) je ven prišla brisača brez madeža. Jeeeeeeee. Veliko ljudi, predvsem v turizmu in SPA salonih me je spraševalo kako je z madeži. Kaj so že to madeži....


Potem pa naslednji dan oblečem mojo laneno oblekico. Veliko časa sem bila v avtu, rada pijem čaj.. pa je le-ta "skočil" iz bidona na mojo oblekico. In spet...joj noooo, a resno, ali bo šlo ven. Kako zanimivo, da ljudje kar ne verjamemo, čeprav vidimo na lastne oči. Ampak reklame me učijo drugače, moram uporabljati belila, agresivna sredstva..madeži ostanejo itd...Potem pa za piko na i pojem še kosilo in golaž pusti spomin z malimi kapljicami. Dan je bil popoln.
Kaj niso lepi madeži.... Meni se ne zdijo

Nekaj v tem smislu ja... Pa sem rekla še enkrat. No, bom še enkrat slikala. Vzamem v roke telefon, zunaj je bil že večer, jaz utrujena, zato je temu primerna tudi postavitev kadra :) in le-ta sovpada z mojim navdušenjem nad temi fleki. Ja nič - dam v stroj, obrnem gumb na 30 stopinj, dodam samo prašek in pritisnem gumb - delaj :)


Stroj zapiska piiii... zunaj piha veter in jaz grem do stroja. Odprem vrata, si obleke skoraj ne upam pogledati, da ne bi doživela razočaranja, čeprav mi je bilo že večkrat dokazano, da LAN resnično sam opravi z madeži. Odnesem obleko na teraso, jo razprostrem na zunanji "napravi" za sušenje in pogledam. Kje so madeži???? Ali sem obleko obrnila narobe, gledam, obračam in resnično - madežev NI.