top of page
  • Writer's pictureNataša Kelšin

TURIZEM - kako pregrešna beseda

V času pisanja mojega bloga, se še vedno nahajamo v posebni situaciji. V situaciji, ko so zaprli meje, ko so ljudi zaprli v svoj dom, ko so lahko delovale le določene dejavnosti. Skratka v obdobju, ko se je naš znani svet ustavil in vstopamo v nov čas, nove navade, stopamo po novih poteh. Ne glede na naše mnenje o trenutnem stanju, smo si enotni, da nič več ni tako kot je bilo.


Jaz osebno zelo rada potujem, rada raziskujem to našo prelepo Zemljo. Danes mi to ni dovoljeno in dovoljeno ni nikomur. Ampak to sigurno ne pomeni, da bo tako ostalo za vedno. Definitivno pa bodo ob ponovnem odprtju meja popotniki zahtevali nekaj drugačnega. Na prvem mestu bo varnost in skrb za zdravje. Kar tudi ni tako slabo. Sami se zavedamo, da je masovni turizem tudi zelo škodil tako naravi kot domačinom kot navsezadnje samim turistom. Ljudje so v vsaki luknji ponujali prenočišča za visoko ceno, ljudje so pristali na vse, samo zato, da so lahko na socialnih omrežjih objavljali svoje užitke. Po drugi strani pa so nekateri ponujali luksuz, kateri je bil izražen mogoče v napačnih vrednotah, stvareh kot so - recimo - poln hladilnik, hiter Wi-Fi, zastonj mini bar itd.. skratka vse kar naj bi nam prijalo, dejansko pa niti ne vemo, če je to za nas same dobro. Največkrat pa smo spali na izredno nekvalitetni posteljnini z vidika našega zdravja in skrbi za okolja - tudi v visoko cenjenih hotelskih verigah.STOP! če nismo sami znali, smo pa bili v to prisiljeni. STOP - brezglavemu drvenju, brezglavemu popotovanju, samo zato, da potujemo in prekrižamo kraj na zemljevidu. Jutri bodo potovanja drugačna. Dejansko se bo cenilo marsikaj drugega, bolj naravnega, trajnostnega, se uživalo v krajih kamor se potuje in morali bomo sprejemati to kar nam destinacija ponuja. Ne bomo več tako cenili zastonj mini bar-a, vseh "materialnih" dodatkov, cenili bomo okolje in okolju prijazne rešitve.


Predstavljajte si, da zagledate oglas, kateri vas nagovarja takole:


POSEBNA PONUDBA - NASTANITEV KATERA VAS POPELJE NA VIŠJI ENERGIJSKI NIVO


"Cenjeni gostje, zavedamo se, da je izbira destinacije stvar naravnih lepot, katere vas mikajo - tu ne moremo storiti ničesar drugega, kot da upamo, da vas bodo naši kraji in naše lepote premamile in vabile v svoje osrčje. Mi pa lahko poskrbimo za vaše prijetno spanje in bivanje na vaši najljubši destinaciji. Dovolite nam, da vas povabimo v našo nastanitev, kjer vas pričaka LANENA posteljnina, katera sama skrbi za to, da se virusi in bakterije uničijo, vas hitreje zaziblje v spanec in skrbi za vaše vsesplošno počutje in pravo temperaturo. Hkrati LAN poskrbi za energijski dvig razpoloženja, saj mu to omogoča njegova edinstvena frekvenca. Tako boste vsak naslednji dan spočiti in zadovoljni nadaljevali z raziskovanjem krajev, kateri so vas klicali. V kopalnici vas čakajo LANENE brisače, katere se izredno hitro sušijo, prav tako uničujejo viruse in bakterije, hkrati pa nam omogočajo, da porabimo manj vode za pranje le-teh."Priznajte, da bi si mogoče to ponudbo radi v živo pogledali. K dvigu energijskega nivoja lahko prispevajo tudi skrbno izbrana eterična olja, energijske slike, vodene meditacije, čisto okolje in pa izdelki narejeni iz domače obrti kraja našega obiska.


Jaz sem izredno hvaležna za to, da sem lahko z mojimi otroci obiskala Indonezijo, meni zelo ljub kraj na tem svetu. Všeč mi je preprostost ljudi, njihovi nasmehi in to, da se čas tam kar ustavi. Na žalost jim je zahodni svet prinesel preveč "dobrin" in jih ni naučil ravnati z njimi. Tako je prišlo do tega, da sedite v prečudovitem kraju, obdanim s palmami, na katerih rastejo ananasi, kokosi, banane, vam pa postrežejo najboljši sadni sok ali cocktail v plastičnem kozarcu skupaj s plastično slamico, katero oni nevedno odvržejo na tla, tako kot so do sedaj ravnali z rastlinskimi odpadki.Na tem mestu bi rada izpostavila projekt COCONESIA - http://coconesia.id/ kjer lahko tudi na daljavo posvojite kokosovo palmo iz katere nato lokalni ljudje pridelajo čudovite izdelke. Isti projekt se ukvarja s pridelavo bambusovih slamic. Projekt vodi čudovita oseba - Danica Badovinac. Zakaj pa jaz izpostavljam Danico? Saj je na svetu tisoče "Danic". Ne, ta je edinstvena. Danica je že zdavnaj prepoznala vrednost narave, vrednost naravnih izdelkov.


Danica je tudi lastnica turistične agencije in pa vodja projekta Disini (prečudovita novo nastajajoča turistična nastanitev). Ta Disini se nahaja v središču narave s pogledom na prečudovite plaže in ker se zaveda, da je za počutje izredno pomembno več kot le dobra kava, je odločena, da bo Disini ponujal v apartmajih tudi laneno posteljnino. Seveda bo tam vse temeljijo na naravi in izdelkih iz kokosa, bambusa.


Pa mislite, da jim v teh časih ni težko? Seveda - izpad dohodka in tako naprej. Ampak veste kako pravijo - "What you focus on - expands". In v teh "kriznih" časih fokusirati se na probleme je zmotno. To je idealen čas za planiranje, za spremembe. Potrebno je narediti novo vizijo, novo strategijo, katero lahko ob prvi možnosti začnete živeti- ustvarjati.Ja, turizem je sedaj beseda ob kateri se marsikdo namršči, se kislo nasmeji, ga stisne pri srcu - ampak le pogumni in tisti, ki bodo gradili na trajnostnih rešitvah in znali to prenesti potencialnim strankam - le tisti bodo imeli dolgoročno zagotovljen uspeh. Le upati si je treba in slediti srcu.


Nič več ni tako kot je bilo - lahko je pa vedno le bolje. Vsako dno je lahko idealna podlaga za odriv in skok v višave.


LAN je pa tisti, ki ima dokazano najvišjo frekvenco valovanja in dviguje nivo energije v prostoru.

V pričakovanju vašega dobrega odriva vam želim LAHKO NOČ in pa DOBRO JUTRO.


Nataša, FEK's bedding kreatorica

91 views0 comments
bottom of page